trešdiena, 2013. gada 30. janvāris

Robina Kellija grāmata «Hologrāfiskais cilvēks» - zinātne..? pseidozinātne ..? sapņi..?


Apgāds "Lietusdārzs", interneta lapa "Dzīvotprieks" patreiz reklamē kādu grāmatu, kuru uzdod kā zinātnisku un apgalvo, ka to plaši atzīst pasaules zinātnieki. Reklāma vēsta:

"Hologrāfiskais cilvēks"" Apgāds «Lietusdārzs» izdevis medicīnas zinātņu doktora Robina Kellija (Robin Kelly) grāmatu «Hologrāfiskais cilvēks» («The Human Hologram»), kas viegli uztveramā valodā atbild uz dažādiem jautājumiem, kuri radušies ikvienam, kas dzirdējis par hologrāfiskā Visuma teoriju, informē izdevniecībā.

Robins Kellijs jau vairāk nekā 30 gadus praksē apvieno Rietumu un Austrumu ārstēšanas tehnikas, kā arī jaunākos zinātnes sasniegumus. Viņa grāmatas guvušas plašu atzinību zinātnieku aprindās, turklāt izdevums «Hologrāfiskais cilvēks» 2011. gadā atzīts par labāko zinātnes sasniegumiem veltīto darbu.

“Hologrāfiskais cilvēks”. Foto: Publicitātes foto
Vai cilvēka fiziskais ķermenis patiešām ir veidots no neredzama informācijas lauka? Un vai tas pats lauks veido arī visu mums pazīstamo Visumu, uzturot zināšanas par pagātni un nākotni? Tā kā esam daļa no šā informācijas lauka, vai varam to ietekmēt, veidojot paši savu nākotni?

Kelijs grāmatā «Hologrāfiskais cilvēks» viegli uztveramā valodā atbild uz šiem un daudziem citiem svarīgiem jautājumiem, kuri radušies ikvienam, kas dzirdējis par hologrāfiskā Visuma teoriju. Dziedināšana no attāluma, pēkšņas priekšnojautas, neparedzamie kvantu stāvokļi, apziņas ietekme uz fiziskajām norisēm un epiģenētika – tie ir tikai daži no tematiem, kurus autors izskaidro ar jaunākajiem zinātniskajiem pierādījumiem." Turpinot Maikla Talbota iesāktos pētījumus grāmatā «Hologrāfiskais Visums», Robins Kellijs pārliecina, ka mums saskatāmā pasaule nepavisam nav tāda."


Bloga SP replika.

Neskatoties uz to, ka Robins Kelijs ir medicīnas zinātņu doktors un tiek prezentēts, ka zinātnieki grāmatu apsveic, un ka tā it kā esot milzīgs pienesums zinātnei, teorija par cilvēku vai viņa apziņas hologrammu kā atsevišķu informācijas lauku nav zinātniska.

Kellijs izmanto mūsdienu sapņu pārdevējiem tik raksturīgo manipulāciju - piesauc kvantu fiziku (kas ir zinātne), epiģenētiku (kas ir zinātne), pētījumus par meditācijas stāvokļu ietekmi uz smadzenēm un ķermeni (kas ir zinātne) un tad pieliek klāt Maikla Talbota teoriju par hologrāfisko visumu un teoriju par informācijas laikiem (kas nav zinātniskas terorijas).

Un šīs teorijas nav zinātne sekojošu iemeslu pēc:

1) Hologrammu var izveidot tikai aparatūra, piemēram, lāzeri, kuros ievadīts nofotografēts priekšmeta attēls. Bez attēla foto un elektriskas aparatūras hologramma kopā neturas. Nav tādas neredzamas līmes, kas saturētu attēla detaļas kopā bez kādas materiālas matrices. Cilvēka smadzenēs šādu lāzera funkciju izpilda nervu šūnas neironi, pa kuriem arī plūst elektriskā strāva. Simti tūkstošu un pat miljoni neironu savā starpā savienoti darbojas, lai mūsu apziņā rastos attēls. Nav smadzeņu masas, nav neironu, nav vadu kabeļu - aksonu un dendrītu, nav smadzeņu glijas šūnu (kā tas notiek pie smadzeņu bojāejas nāves vai insulta gadījumā) un attēls pazūd. Pazūd arī apziņa.

Gaidīt, ka pēc smadzeņu nāves kādu neredzamu informācijas lauku ietekmē cilvēka dvēsele turpinās darboties un cilvēks turpinās sevi apzināties un domāt, ir tas pats, kā gaidīt, ka pēc televizora sadauzīšanas multiplikācijas filmas personāži turpinās spēlēties kā, teiksim, Flinstoni. Tas pats attiecas uz vienotas apziņas lauku vai no smadzenēm neatkarīgu kolektīvo zemapziņu. Šāds uzskats neatbilst fizikas likumiem (skat. kaut vai izcilā fiziķa-kosmologa Stīvena Hokinga domas šai jautājumā Disciovery Science filmā 'The Meaning of Life').

2) Hologrammas un informācijas lauku teorija turpina to pašu gadu tūkstošiem veco sapņu pārdevēju tradīciju - pierādīt, ka cilvēkam ir nemirstīga dvēsele. Un tad sapņi pārdevēji varēs turpināt pārdot pārdzimšanas (inkarnācijas) teorijas un turpināt konsultēt cilvēkus visādos karmas korekcijas jautājumos. Bet nemirstība, no zinātnes viedokļa, ir patīkams sapnis, kuru cilvēki labprāt izsapņotu. Fakti, ka apziņa iet bojā kopā ar smadzenēm, ir nepatīkama patiesība, kuru tik daudzi nevēlas dzirdēt, nevis dažu nez kāpēc šai jautājumā konservatīvu zinātnieku prāta atpalicība (sapņu pārdevēju kārtējais mīts).

YouTube var redzēt Robina Kellija teoriju ezotēriskā ietērpā. Zinātniskas teorijas un sensācijas tā nepasniedz.
Pēc zinātniskas prezentācijas izskatās šī lekcija YouTube: "The Human Hologram: Robin Kelly at TEDxAuckland." Taču izņemot bioloģiskus faktus Kellijs neparāda nevienu faktu, kas pierādītu no ķermeņa neatkarīgas hologrammas eksistenci. Arī "The HumanHologramm. Dr. Robin Kelly."

3) Pasaulē ir daudz zinātnieku, kuri ir reliģiozi, vai kuri tic ezotērikas teorijām. Taču tas nenozīmē, ka zinātne kopumā ir akceptējusi šo uzskatu. Un ne jau spītības vai konservatīvisma dēļ (jebkurš zinātnieks labprāt pieņemtu, ka viņam ir nemirstīga dvēsele-hologramma), bet gan dēļ pierādītajiem fizikas likumiem.

4) Dr.Robinam Kellijam nav pienācīgas kvalifikācijas, lai spriest par cilvēka apziņas darbību. Viņš ir ģimenes ārsts, kas aizrāvies ar alternatīvo jeb netradicionālo medicīnu, kā akupunktūra. Kellijs nav speciālists par cilvēka smadzeņu darbību, respektīvi, neirozinātnieks, nedz arī psihiatrs vai neirologs, ne arī psihologs. Tāpat diez vai ir pietiekoši kvalificēts, lai spriestu zinātniski par kvantu pasauli. Zināšanas viņš visdrīzāk pasmēlies no populārzinātniskām vai pseidozinātniskām grāmatām, tipa Talbota "Hologrāfiskais Visums".

Vārdu sakot hologrāfiskais cilvēks joprojām ir patīkams sapnis, ietērpts pseidozinātniskā terminoloģijā.




svētdiena, 2013. gada 20. janvāris

ASV valdības organizēts 11.septembra terora akts - šausmu sapnis vai realitāte?

Bloga SP e-pastā saņēmu vēstuli, kas jautā pēc mana uzskata par 11.septembra terora aktu ASV:
"Es vismaz ļoti ceru, ka vismaz Jūs nepieļaujat versiju, ka torņos iebrauca teroristi un tāpēc tie sagāzās!    es kaut kā uz to filmu skatos kopumā, ko katra daļa pasaka, neiedziļinoties detaļās. 1. - reliģija - bizness/vara fakts! 2. torņus uzspridzināja (lidmašīnas bija tikai skatam) - fakts, ja fizikas likumi nav atcelti :) un 3. esošā monetārā politika - uzmetiens - sistēma pašos pamatos ražo neatdodamu parādu - fakts, ja matemātika nav mainīta :)
nu jā faktiski sanāk, ka jebkuras oficiālās ziņas par 9/11 ir labs konspirācijas teorijas piemērs! tikai jokaini varētu šķist, ka šajā gadījumā konspirācijas teoriju sacerējuši ir valsts pārstāvji, nevis privātie censoņi, kā tas ierasts :)"

Vikipēdijas vārdnīcā varam atrast šo konspirācijas teoriju aprakstu
Vienu no tām varam atrast pat Latvijas 11.klases skolēna zinātniski pētnieciskajā darbā vietnē
"Tautasforums.lv".

11. septembris – viena no ASV lielākajām mīklām
Zinātniski pētnieciskais darbs politoloģijā Liepājas Valsts 1. ģimnāzija

Secinājumi
Izanalizējot dažādus pētījumus, grāmatas, rakstus un informāciju, kā arī izvērtējot iespējamos
iniciatorus, var secināt:
1. ASV valdības pasūtītie pētījumi nav bijuši objektīvi, jo to definētie mērķi jau nosaka, ka
11. septembra notikumos ir vainīgi teroristi, un jo tie neapskatīja faktus, kurus izmantojot
citi zinātnieki ir eleganti apgāzuši dažus ASV valdības pasūtīto pētījumu secinājumus.
2. WTC1 un WTC2, visticamāk, tika sagrauti ar kontrolētu spridzināšanu, jo fiziķu pētījumi un
datora simulācijas  pierāda, ka WTC1 un WTC2 nespēja pilnīgi un tik ātri sagrūt tikai
lidmašīnu un ugunsgrēka dēļ, turklāt ir atrastas sprāgstvielas pēdas debesskrāpju gruvešos.
3. ASV militārie gaisa aizsardzības spēki nebija spējīgi atbilstoši reaģēt, jo atbilstošas komandas
netika  dotas  vispār  vai  arī  tika  dotas  ar  krietnu  novēlošanos  un  jo  iznīcinātāji  lidoja
neizskaidrojami lēni, par spīti to augstajiem maksimālajiem ātrumiem.
4. Ja pirmā nolaupītā lidmašīna AA11 būtu ietriekusies  Indian Point kodolreaktorā, kuram tā
pārlidoja pāri, tad tiktu zaudētas vismaz aptuveni 200 reizes vairāk dzīvības un tiktu nodarīts
neaprakstāmi lielāki zaudējumi ASV, nekā tas notika, ietriecoties WTC1 un WTC2.
5. ASV sabiedrībai, tajā skaitā arī Ņujorkas iedzīvotājiem, un Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas
skolēniem ir maz vai arī ir nepareiza informācija par 11. septembra notikumiem.
6.  Bušs atklāti masu mēdijos apsūdz Osama bin Ladens terorismā bez pierādījumiem.
7. ASV uzsāka vairāk kā 10 gadus ilgu karu Afganistānā, lai notvertu Osamu bin Ladenu, pret
kuru nav pietiekoši daudz pierādījumi, lai viņu oficiāli apsūdzētu 11. septembra notikumos.
8. Ir pamats domāt, ka 11. septembra notikumus ir inscenējusi pati ASV valdība vai veiktās
darbības tika saskaņotas ar ASV valdību un vairākām tai pakļautajām institūcijām.
9. Izvirzītā hipotēze nav tieši pierādīta, jo ir tikai pamats domāt, ka 11. septembra notikumus ir
inscenējusi pati ASV valdība. Darba autors apzinās, ka nav iespējams šādā darbā apskatīt
visus iespējamos 11. septembra notikuma aspektus, tāpēc nespēj apgalvot, ka hipotēze ir
pilnībā pierādīta. Autors cer, ka iespējamie turpmākie pētījumi to apstiprinās.
10. Izvirzītais mērķis nav izpildīts līdz galam. Neskatoties uz to, autors uzskata, ka darbs ir
noderīgs, jo tas apkopo lielu daudzumu informācijas un ir iegūti interesanti rezultāti un
secinājumi, kuri var kalpot par labu pamatu turpmākajiem pētījumiem par šo tēmu.
11. Pēc autora domām, šis darbs ļauj jebkuram lasītājam paskatīties uz šiem notikumiem no cita
skata punkta un aizdomāties par patieso notikumu iniciatoru.

TVNET publicēja rakstu "Pasaulē nav vienprātības par 2001.gada 11.septembra terora aktu Ņujorkā organizētāju, liecina starptautiska pētījuma rezultāti.".

"Kopumā no aptaujātajiem vidēji 46% uzskata, ka terora aktos vainojama "Al Qaeda", 15% vaino ASV valdību, 7% vaino Izraēlu un vēl 7% uzskata, ka vainīgais ir kāds cits. Viens no četriem aptaujātajiem atzina, ka nezina, kas varētu būt organizējis uzbrukumus.

Eiropā "Al Qaeda" minēja 56% britu un itāliešu, 63% franču un 64% vāciešu. ASV valdību vainoja 23% vāciešu un 15% itāliešu.
Tuvajos Austrumos vairumā aptaujāto minēja citus vainīgos, nevis "Al Qaeda". Izraēlu uzbrukumos vainoja 43% ēģiptiešu, 31% jordāniešu un 19% palestīniešu. ASV valdību vainoja 36% turku un 27% palestīniešu.
Meksikā 30% aptaujāto vainoja ASV valdību un 33% "Al Qaeda".
Kenija un Nigērija bija vienīgās valstis, kur pārliecinošs vairākums vainoja "Al Qaeda", - attiecīgi 77% un 71%.".

Bloga SP replika:

Es pats neticu šai sazvērestības versijai. Argumentēju ar cilvēka dabu, kas par to zināms.
Sazvērestību teorija kā mīts slēpjas tai vienkāršā faktā, ka no daudz cilvēkiem nav iespējams izveidot vienprātīgi konspiratīvi klusējošu grupējumu. Visādi valdības ierēdņi, CIP, mafija, rozenkreiceri, ilumināti, masoni, u.c. slepenas organizācijas nekad nevarēs paturēt kaut ko ilgi noslēpumā. Ja ir kaut 3 cilvēki, informācijas noplūdes varbūtība ir pietiekoši liela. 4 cilvēki nozīmē, ka agrāk vai vēlāk informācija tiks nopludināta. 6 cilvēki nozīmē, ka informācija tiks nopludināta vēlākais gada laikā. Pāri par 10 cilvēku liels iesaistīto skaits nozīmē, ka pie kāda kārdinājuma vai attiecīgas motivācijas informācija tiks nopludināta drīz pēc notikuma.

Tagad paskatīsimies, cik lielu iesaistīto loku no ASV valdības puses paredz sazvērestību teorijas pārstāvji. Prezidents Bušs, valdības iesaistītie, kaut kādi magnāti, kas grib pelnīt naudu, izlūkdienesta pārstāvji x cilvēku, spridzinātāji un mīnētāji skaitā x, cilvēki, kas organizēja un kas vadīja lidmašīnas, uzņēma notikušo video, sastādīja viltus ekspertīzes rezultātus, un tad vēl ASV mēdiji (nu tā ir galīgākā sazvērestības teorija, ka žurnālisti sadarbosies valdību nevis gribēs publicēt atmaskojošu sensāciju). Tad vēl jāpieskaita veselu rindu ASV prokuroru, kuri nevēlas ierosināt krimināllietu, ja jau fakti un "fizikas likumi" ir tik nepārprotami. Tad vēl Izraēla, sionisti..., vārdu sakot - puspasaules.

Ja ASV prezidenta vai valdības pārstāvju iesaisti atklātu, no skandāla, atkāpšanās un gadsimta tiesas prāvas ASV neizbēgt (atceramies visāda veida skandālus ar citiem ASV prezidentiem, kā Niksona Votergeitas skandāls, Klintona seksa skandāls). Pat ja Bušs būtu tik traks, ka tādu plānu izstrādātu, citi par to sašausminātos un nepiekristu. Nav jāaizmirst, ka drošības dienestos strādā arī pavisam parasti ASV patrioti, kas nevērstos pret savas valsts pilsoņiem. Katram būtu jāatceras, ka vienā sazvērestībā esoši cilvēki tiecas pēc varas, mēdz apvainoties un atriebties, vai arī viņus sāk grauzt vainas apziņa, vai kārdinājums nopelnīt naudu ar atmaskojošu grāmatu. Cilvēkus var uzpirkt citu valstu izlūkdienesti. Cilvēks var uzrakstīt anonīmi. Cerēt uz klusēšanu demokrātiskā valstī nevienam nav nekādas garantijas.

Kaut ko tādu var veikt tikai kādas norobežotas valsts diktators kā Idi Amins vai Papa Doks. Ja Bušam būtu kādas avantūristiskas , diktatoriskas vai sadistiskas noslieces, kāds no žurnālistiem jau vēlēšanu kampaņā to atrastu un paceltu. Piemēram, žurnālisti atrastu, ja viņš būtu spīdzinājis dzīvniekus, sitis mazāko klašu skolēnus. Bet mēs zinām, ka Bušam bija šādas tādas problēmas, piemēram, narkotiku lietošana. Tas nebija nevienam noslēpums.

Kopumā versiju par ASV valdības iesaisti savu pilsētu spridzināšanā atzīstu par neiespējamu un kārtējo sazvērestības teoriju piekritēju šausmu sapni. Dažs labs sazvērestību teoriju sapņu pārdevējs  uzrakstīja grāmatu un nopelnīja naudu.

Sazvērestības teoriju it kā loģiski saliktie fakti ir ilūzija. Sazvērestības teoriju pārstāvjus apmāna viņu smadzenes. Viņu loģikas kļūdas var izlasīt aprakstos par sazvērestības teorijas kritiku (skat. arī sadaļu 'kritika' vikipēdijā).

TV NET atrodam šādu komentāru:

"1) Nosaukumā Ņujorka (New York City) ir 11 burti
2) Nosaukumā Afganistāna (Afghanistan) ir 11 burti
3) Ramsin Yuseb (terorists, 1993.gadā ieplānojis dvīņu Torņu postījumu Ņujorkā)vārdā ir 11 burti
4) Vārdā Džordžš Bušs (George W Bush) 11 burti
Tā var likties tikai nejaušība, būs interesanti, lasiet tālāk...
1. Ņujorka ir 11.štats
2. Lidmašīnā 11 atradās 92 pasažieri (9+2=11)
3. Lidmašīnā 77, kurš arī ietriecās Dvīņu torņos, bija 65 pasažieri(6+5=11)
4. Traģēdija notika 11.septembrī, vai 11.09 (1+1+9=11)
5. Glābšanas dienesta telefona numurs ir ASV - 911 (9+1+1=11)
Tā ir tikai sagadīšanās? Izlasiet tālāk!
1) Upuru skaitlis lidmašīnās sastādīja 254 (2+5+4=11)
2) 11.septembrī - 254. diena gadā (2+5+4=11)
3) 3.11.2004 notika sprādzieni Madridē (3+1+1+2+0+0+4=11)
4) Traģēdija Madridē notika 911. dienā pēc traģēdijas Ņujorkā (9+1+1=11)
Bet pašlaik neparastāki fakti:
Pats zināmākais ASV simbols, pēc zvaigznēm un svītrām, ērglis.
Sekojošās dzejas ir ņemta no Korāna, pašas svētākās Islāma grāmatas:
("Un uzrakstīts, ka Arābijas dēls pamodinās baismīgo ērgli. Ērgļa dusmas sajutīs visas Allāha zemes, Un tiktāl daži ļaudis trīcēs un izmisums līksmos Par ērgļa dusmām attīrīs Allāhs zemes un tur būs miers."
Tātad, tā bija Korāna dzejas zem numura 9.11 (9+1+1=11) Jūs arvien ticat, ka tās ir vienkāršas sagadīšanās? Sekojiet turpmākajiem nosacījumiem un tad paskatīsimies, ko jūs pēc tā domāsiet:
1. Atveriet Microsoft Word un izdariet nākamo:
2. Ar lieliem burtiem ierakstiet: Q33 NY. Šis ir pirmās lidmašīnas reisa numurs
3. Izcelsiet Q33 NY ar "bold"
4. Izmainīsiet izmēru uz 48
5. Izmainīsiet šriftu uz WINdings
Un kaadi ir tagad Juusu komenti par sho visu!!!"

Bloga SP replika:

Mans komentārs par šo - pilnīgs sviests! Žēl, ka neiemācījāties skolā loģiku un kritisko domāšanu. Šeit, tāpat kā iepriekšējās sazvērestības hipotēzēs, loģika un faktu sakritība ir iluzora. Bet iesaku uzrakstīt numeroloģijas grāmatu par 11.septembri. Naudu var pelnīt arī ar sviestainām idejām.

trešdiena, 2013. gada 16. janvāris

Bībeles dīvainības - Ieva tiek klonēta, bet Ādamam un Ievai ir naba

Bībele - Vecā Derība ir īsta seno jūdu teiku grāmata. Ieva esot radīta no Ādama ribas. Evolūcijas teorijas ar tūkstošiem pierādījumu parāda, ka cilvēki izveidojušies evolūcijas procesā un patreiz no dzīvojošajiem dzīvniekiem ģenētiski tuvākais radinieks ir šimpanze - ~ 98% līdzīgu gēnu, analoģiska kaulu sistēma, muskuļu grupas, iekšējie orgāni, 4 asinsgrupas, emocijas, sociāla un karotāja daba, utt, utt. Starp citu, arī empātija, apziņa un pašapzināšanās.  Tomēr kristieši, tai skaitā sievietes, aizstāv, ka viņām tuvāka ir Ādama riba, bez smadzenēm. Laikam tāpēc, ka tai epilācija ideāla!

Stāv rakstīts:



21 Un Dievs Tas Kungs lika cietam miegam nākt pār cilvēku; un tas aizmiga, un Viņš izņēma vienu no viņa ribām, aizpildīdams vietu ar miesu.
22 Šo ribu, ko Viņš no cilvēka bija ņēmis, Dievs Tas Kungs izveidoja par sievu un pieveda to pie cilvēka.
23 Tad cilvēks sacīja: "Šī tiešām ir kauls no mana kaula un miesa no manas miesas! Un viņa sauksies par sievu, jo tā ir no vīra ņemta.
24 Tādēļ vīrs atstās tēvu un māti un pieķersies savai sievai, un tie kļūs par vienu miesu."
25 Un tie abi - cilvēks un viņa sieva - bija kaili, bet tie nekaunējās viens otra priekšā.

Interesanti, ka teologi daudz diskutēja, vai Ādamam un Ievai bija naba vai nē. Naba, kas ir atkritušās nabas saites rēta, norāda uz izcelšanos no citas sievietes organisma, ar kuru Ievu savienoja placenta. Kā redzams daudzās gleznās naba ir attēlota gan Ievai, gan Ādamam.

Ievai paradīzes dārzā redzamas sievišķās krūtis. Nez kam dievs tādas radīja. Vai Viņš, Lielais Viltnieks, jau uz priekšu zināja visu to stāstu - ka pats sadusmosies par "aizliegto augli" un padzīs sievieti vairoties un "sāpēs dzemdēt bērnus"? Tad jau arī dzemde Ievai tad bija. Un vai tad dzimumorgāni, kauna iemesls, no paša sakuma nebija domāti vairošanai?

Embrioloģija ir atradusi, ka evolūcija ir gājusi pretēju ceļu - vīrietis ir dzimis no sievietes. Ja pēc hromosomu sastāva ir vīrišķais dzimums XY, bet intrauterīnajā attīstībā (mātes vēderā) sākas traucējumi, bērns attīstās kā sievišķais dzimums savā ārējā izskatā (piemēram testikulārās feminizācijas sindroms). Arī transseksuālie vīrieši, kas vēlas savu ķermeni pārveidot par sievišķo, jo viņiem esot "sievietes dvēsele", ir trīs līdz četras reizes vairāk nekā transseksuālas sievietes (sk. transseksuālisms). Lai cik grūts liktenis sievietēm, tās tik bieži nekāro pārtapt par vīriešiem.
Arī ja palūkojamies uz vīrieša krūšu zirnīšiem - tas ir pilnīgi nevajadzīgs orgāns. Bērnus ar to nepabarosi. Tās ir paliekas no sievišķā organisma.

Turpretim 11 ribas mēs vīrietim neatrodam (ja vīrietis tika radīts ar 12 ribām, bet viena tika izņemta - tad jāpaliek 11, kamēr Ievai, kas bija Ādama klons, būtu bijis jāpaliek 12 ribas, kā tas arī tagad realitātē ir.
Ja vīrietis būtu radīts ar 13 ribām, tad pēc Ievas radīšanas tam vienā pusē būtu jāpaliek 12, otrā - 13, bet klonētajai Ievai būtu jābūt 13 ribas.

Bet senie jūdi, kas izdomāja bībeles teikas, anatomiju pārzināja slikti. Arī loģika nebija viņu stiprā puse. Vārdu sakot - pastulbi bija. Sapņu pārdevēji kopš seniem laikiem nav draugos ar zinātni un empīriskiem faktiem. Tikai kāpēc senajiem jūdu fantazieriem tik daudzi joprojām tic, ka šīs zināšanas  iegūtas no Dieva?

Sapņu kritiķi: 
Var pārliecinoši apgalvot vienu: mīta izdomātājs bija senais vīrietis, kurš ne reizi vien redzējis rēgojamies salauztas ribas no uzšķērstiem naidnieku vēderiem!
Viņš neko nezināja par X un Y dzimumhromosomām (sievietēm XX; vīriešiem XY), citādi būtu vismaz pateicis, ka dievs paņēma no vīrieša hromosomas gabaliņu un ielika to Ievai. Tad varētu teikt, ka kopš tā brīža vīrietim Y hromosoma ir īsāka par otro hromosomu - X (hromosoma kā ribas analogs):



Loģiski, vai ne?

Tomēr nē. Sievietei X hromosoma (attēlā sarkanā krāsā) ir vairāk kā divreiz garāka par Y. Ja viņai tiktu nolauztais Y hromosomas gabaliņš, tad garumam būtu jābūt X-Y . Bet sievietēm abas X hromosomas ir vienādi garas, kā paši redzat.
Bībeliskā versija gāžas.

Ak, jā, gandrīz aizmirsu pateikt. Senatnes bībelisko mītu sapņu pārdevēji nekādi nevarēja zināt, ka nākotnes biologi atšķirības starp dzimumiem noteiks nevis pēc ribām, nevis pēc dzimumorgāniem (augiem tādu nav), ne pēc dzemdēšanas spējas un pat ne pēc hromosomām (dažām sugām īsā hromosoma ir sievišķajam dzimumam). Biologi dzimumu nosaka pēc dzimumšūnām. Organisms, kurā atrodas lielās un mazkustīgās dzimumšūnas, sauktas par olšūnām, saucas sievišķais. Organisms, kurā atrodas mazās un kustīgās dzimumšūnas, sauktas par spermatozoīdiem, saucas par vīrišķo. Ja organismā atrodas gan lielās, gan mazās dzimumšūnas, tad organisms ir hermafrodīts. No evolūcijas viedokļa "dārgāka" skaitās olšūna, jo to ir mazāk (vismaz putniem un zīdītājiem). Cilvēkam vienā spermas porcijā var būt līdz pat 3 miljoniem spermatozoīdu, kas visi tiecas pēc vienas (!!!) olšūnas.
Interesanti, kā vajadzētu pārveidot bībeles cilvēka radīšanas mītu, lai ietvertu šo informāciju?

Ja svētos rakstus - bībeli - būtu sarakstījušas sievietes, tad šai versijā dievs radītu vīrieti no sievietes ķermeņa daļas. Un tas būtu tuvāk patiesībai. Tikai ... sievietes neuzrakstīja bībeli, jo aizņemtas ar reālāku lietu radīšanu - bērnu. Mums, vīriešiem, atliek dzemdēt visādus sapņus. Un dažam labam vīriešu kārtas guru ir paveicies, ka sievietes šiem sapņiem par ribu ne tikai tic, bet arī aizstāv tos ar lauvenes niknumu.


Доктор Эндрю Томпсон. Нейропсихология религии.