sestdiena, 2011. gada 19. novembris

Brūsa Liptona "Ticības bioloģija" - sapņu pārdevēju pseidozinātniska "sensācija"

Vietne "E-mistērija" izdeva ziņu ar virsrakstu: "Vai beidzot izskaidrota saistība starp dzīvību un apziņu?"

Apgāds „Lietusdārzs” izdevis Brūsa Liptona „Ticības bioloģiju”, grāmatu, kas sacēla īstu vētru zinātnieku aprindās. Šis darbs ilgi atradās laikraksta The New York Times visvairāk pirkto izdevumu sarakstā. 2006. gadā „Ticības bioloģija” atzīta par gada labāko zinātnes sasniegumiem veltīto grāmatu. Kāpēc? 


Autors, bioloģijas zinātņu doktors, ir viens no šūnu bioloģijas celmlaužiem, kura darbs zinātniekiem visā pasaulē licis pārvērtēt līdzšinējos atklājumus molekulārajā bioloģijā un gēnu inženierijā. Tas ļāvis apjaust cilvēka genoma patieso nozīmi.
Gadu desmitiem tika pieņemts, ka cilvēka smadzenes un DNS ietekmē itin visu, kas saistīts ar personību. Brūsa Liptona sensacionālais darbs pierādīja, ka ārējā vide spēj ietekmēt cilvēka šūnu rīcību un fizioloģiju, ieslēdzot un izslēdzot gēnus. Viņa pētījumi kļuva par pamatu vienai no mūsdienu svarīgākajām pētniecības jomām, proti, epiģenētikas zinātnei.

Grāmatā “Ticības bioloģija” aprakstīti molekulārie ceļi, kas savieno prātu ar ķermeni, ļaujot mūsu domām un uzskatiem ietekmēt ķermeņa funkcijas un procesus. Šis izdevums sniedz atbildes uz daudziem jautājumiem ne vien par dzīvības rašanos, bet arī tās fizioloģiskajiem procesiem un vietu mūsdienu pasaulē.


Bloga SP replika.



Jaunā zinātne Epiģenētika atrada, ka apkārtējās vides ietekme nonāk līdz DNS līmenim. Caur īpašām olbaltumvielām, kā, piemēram, histoni, tiek atslēgti vai pieslēgti noteikti DNS posmi - gēni. Līdz šim apkārtējās vides ietekmi atrada uz centrālās nervu sistēmas (CNS) sinaptiskajiem ceļiem (tā veidojas atmiņas), imūno sistēmu, u.c. orgāniem, bet neizplatās uz nākamās paaudzes DNS. Epiģenētika parādīja, ka vides ietekme ir dziļāka. Neko vairāk epiģenētika nepierāda - nedz apziņas neatkarību no smadzenēm, nedz dvēseles nemirstību, nedz dzīvības izcelšanos. 


Nekādu dižo sensāciju zinātnes pasaulē Brūsa Liptona grāmata neizsauca. Viņa mācība pēc būtības ir panpsihisms - ticība, ka apziņa ir visur, pat atsevišķām šūnām. Kaut arī Brūss Liptons ir zinātnieks-biologs, arī starp zinātniekiem sastopami pietiekami daudz sapņu pārdevēju. Viņu varētu nodēvēt par zinātnieku-mistiķi, kas tic dažiem paranormāliem fenomeniem. Savā grāmatā Liptons rada ilūziju , ka viņa teorija tiek pierādīta. Taču Liptona argumenti nepierāda teoriju, ka prāts un domas var eksistēt bez smadzeņu matrices.


Pēc oficiālālo neirozinātņu (vairums biologu, neirozinātnieku, psihiatru, neiropsihologu) atziņas šūnām nav savas apziņas, jo ir atrasts, ka apziņa var piemist tikai sarežģītai nervu sistēmai - miljardos mērāmam nervu šūnu kopumam. Atceramies kaut vai to, ka bez redzes sistēmas - acis, nervu vadi, vizuālā garoza CNS - cilvēks nevar redzēt. Cilvēks nevar redzēt pat tad, ja darbojas vairums redzes sistēmas šūnu - acis un otiskais nervs, bet bojātas vizuālās garozas šūnas. To pašu nevar arī viena šūna. Tas pats attiecas arī uz jebkuru prāta funkciju, ieskaitot mūzikas uztverilaika izjūtumorāli, lēmumu pieņemšanu, emocijām un "brīvo gribu". Izprast, kā darbojas saprāts (lasi, dvēsele) mūsdienās mēģina virziens - connectome - neironu savienojumu funkcionēšana. Domu un apziņas izcelsme ir nervu šūnu savienojumu savstarpējā sadarbībā. Līdzīgi kā tika izveidots cilvēka genoma projekts - 'Human genome project', patreiz darbību sāk 'Human connectome project'. Šie zinātnes virzieni aplūko milzum daudzo nervu šūnu mijiedarbību apziņas radīšanā (skat. online Olaf Sporns lekciju par 'Brain connectivity').


Neskatoties uz šīm neatbilstībām ar galvenajiem zinātnes atradumiem, sapņu pārdevēji ne acu nepamirkšķinot var uzrakstīt kaut ko tādu, kā "zinātnes pasaule tagad muti atvērusi sagremo jauno progresīvo ideju un taisās pārskatīt visus savus līdzšinējos atradumus, izņemot dažus konservatīvus cietpaurus, kas turpina progresīvās idejas nepieņemt". Brīnums tikai, ka šī pati zinātnes pasaule nav piešķīrusi Liptonam Nobela prēmiju par "šūnas apziņas" atklāšanu, jo tāds atklājums būtu vismaz vienas šīs prestižās prēmijas vērts.

 Toties sapņu pārdevējiem grāmata "Ticības bioloģija" patika gan - ar to var maldināt cilvēkus, uzdodot savas idejas par zinātniski pierādītām. Un, ja jau šūnai ir apziņa, tad varbūt apziņa var eksistēt vispār bez šūnas? ... Tāpēc grāmata patīk arī tūkstošiem sapņu pircēju, kas alkst pēc sapņu ideju zinātniskošanas. Vairāk par 100 tūkstošu pārdotu eksemplāru angļu valodā kopš 2008.gada nav slikta peļņa. Ticības bioloģija izdota arī citās valodās, tai skaitā krievu.

1 komentārs:

  1. Am Millan.L no California.I vēlas izmantot šo mediju, lai jums pastāstīt visu par manu pareizrakstības caster.About pirms diviem gadiem man bija problēmas ar manu vīru, un viņš atstāja mani citam lady.I darīju visu, ko varēju, lai saņemtu savu vīru atpakaļ viss bez rezultātiem, līdz pēdējā mēneša laikā, kad mans draugs mani iepazīstināja DR.AGBAZARA TEMPLE tika es satiku lielu spellcaster kurš uzmetiet man burvestību manā vārdā .Es nebija viss man bija teicis, un 72hours vēlāk mans vīrs atgriezās mājās ubagošana me par forgiveness.I piedeva viņam un šodien mēs dzīvojam kopā again.You varētu būt nākamais, lai pastāstītu savu stāstu, kāpēc ne izmēģināt šo AGBAZARA templis, lai atrisinātu jūsu problēmu. Sazināties ar viņiem, izmantojot šo e-pastu: (agbazara@gmail.com) vai zvaniet viņam (+2348104102662).

    AtbildētDzēst