trešdiena, 2013. gada 30. janvāris

Robina Kellija grāmata «Hologrāfiskais cilvēks» - zinātne..? pseidozinātne ..? sapņi..?


Apgāds "Lietusdārzs", interneta lapa "Dzīvotprieks" patreiz reklamē kādu grāmatu, kuru uzdod kā zinātnisku un apgalvo, ka to plaši atzīst pasaules zinātnieki. Reklāma vēsta:

"Hologrāfiskais cilvēks"" Apgāds «Lietusdārzs» izdevis medicīnas zinātņu doktora Robina Kellija (Robin Kelly) grāmatu «Hologrāfiskais cilvēks» («The Human Hologram»), kas viegli uztveramā valodā atbild uz dažādiem jautājumiem, kuri radušies ikvienam, kas dzirdējis par hologrāfiskā Visuma teoriju, informē izdevniecībā.

Robins Kellijs jau vairāk nekā 30 gadus praksē apvieno Rietumu un Austrumu ārstēšanas tehnikas, kā arī jaunākos zinātnes sasniegumus. Viņa grāmatas guvušas plašu atzinību zinātnieku aprindās, turklāt izdevums «Hologrāfiskais cilvēks» 2011. gadā atzīts par labāko zinātnes sasniegumiem veltīto darbu.

“Hologrāfiskais cilvēks”. Foto: Publicitātes foto
Vai cilvēka fiziskais ķermenis patiešām ir veidots no neredzama informācijas lauka? Un vai tas pats lauks veido arī visu mums pazīstamo Visumu, uzturot zināšanas par pagātni un nākotni? Tā kā esam daļa no šā informācijas lauka, vai varam to ietekmēt, veidojot paši savu nākotni?

Kelijs grāmatā «Hologrāfiskais cilvēks» viegli uztveramā valodā atbild uz šiem un daudziem citiem svarīgiem jautājumiem, kuri radušies ikvienam, kas dzirdējis par hologrāfiskā Visuma teoriju. Dziedināšana no attāluma, pēkšņas priekšnojautas, neparedzamie kvantu stāvokļi, apziņas ietekme uz fiziskajām norisēm un epiģenētika – tie ir tikai daži no tematiem, kurus autors izskaidro ar jaunākajiem zinātniskajiem pierādījumiem." Turpinot Maikla Talbota iesāktos pētījumus grāmatā «Hologrāfiskais Visums», Robins Kellijs pārliecina, ka mums saskatāmā pasaule nepavisam nav tāda."


Bloga SP replika.

Neskatoties uz to, ka Robins Kelijs ir medicīnas zinātņu doktors un tiek prezentēts, ka zinātnieki grāmatu apsveic, un ka tā it kā esot milzīgs pienesums zinātnei, teorija par cilvēku vai viņa apziņas hologrammu kā atsevišķu informācijas lauku nav zinātniska.

Kellijs izmanto mūsdienu sapņu pārdevējiem tik raksturīgo manipulāciju - piesauc kvantu fiziku (kas ir zinātne), epiģenētiku (kas ir zinātne), pētījumus par meditācijas stāvokļu ietekmi uz smadzenēm un ķermeni (kas ir zinātne) un tad pieliek klāt Maikla Talbota teoriju par hologrāfisko visumu un teoriju par informācijas laikiem (kas nav zinātniskas terorijas).

Un šīs teorijas nav zinātne sekojošu iemeslu pēc:

1) Hologrammu var izveidot tikai aparatūra, piemēram, lāzeri, kuros ievadīts nofotografēts priekšmeta attēls. Bez attēla foto un elektriskas aparatūras hologramma kopā neturas. Nav tādas neredzamas līmes, kas saturētu attēla detaļas kopā bez kādas materiālas matrices. Cilvēka smadzenēs šādu lāzera funkciju izpilda nervu šūnas neironi, pa kuriem arī plūst elektriskā strāva. Simti tūkstošu un pat miljoni neironu savā starpā savienoti darbojas, lai mūsu apziņā rastos attēls. Nav smadzeņu masas, nav neironu, nav vadu kabeļu - aksonu un dendrītu, nav smadzeņu glijas šūnu (kā tas notiek pie smadzeņu bojāejas nāves vai insulta gadījumā) un attēls pazūd. Pazūd arī apziņa.

Gaidīt, ka pēc smadzeņu nāves kādu neredzamu informācijas lauku ietekmē cilvēka dvēsele turpinās darboties un cilvēks turpinās sevi apzināties un domāt, ir tas pats, kā gaidīt, ka pēc televizora sadauzīšanas multiplikācijas filmas personāži turpinās spēlēties kā, teiksim, Flinstoni. Tas pats attiecas uz vienotas apziņas lauku vai no smadzenēm neatkarīgu kolektīvo zemapziņu. Šāds uzskats neatbilst fizikas likumiem (skat. kaut vai izcilā fiziķa-kosmologa Stīvena Hokinga domas šai jautājumā Disciovery Science filmā 'The Meaning of Life').

2) Hologrammas un informācijas lauku teorija turpina to pašu gadu tūkstošiem veco sapņu pārdevēju tradīciju - pierādīt, ka cilvēkam ir nemirstīga dvēsele. Un tad sapņi pārdevēji varēs turpināt pārdot pārdzimšanas (inkarnācijas) teorijas un turpināt konsultēt cilvēkus visādos karmas korekcijas jautājumos. Bet nemirstība, no zinātnes viedokļa, ir patīkams sapnis, kuru cilvēki labprāt izsapņotu. Fakti, ka apziņa iet bojā kopā ar smadzenēm, ir nepatīkama patiesība, kuru tik daudzi nevēlas dzirdēt, nevis dažu nez kāpēc šai jautājumā konservatīvu zinātnieku prāta atpalicība (sapņu pārdevēju kārtējais mīts).

YouTube var redzēt Robina Kellija teoriju ezotēriskā ietērpā. Zinātniskas teorijas un sensācijas tā nepasniedz.
Pēc zinātniskas prezentācijas izskatās šī lekcija YouTube: "The Human Hologram: Robin Kelly at TEDxAuckland." Taču izņemot bioloģiskus faktus Kellijs neparāda nevienu faktu, kas pierādītu no ķermeņa neatkarīgas hologrammas eksistenci. Arī "The HumanHologramm. Dr. Robin Kelly."

3) Pasaulē ir daudz zinātnieku, kuri ir reliģiozi, vai kuri tic ezotērikas teorijām. Taču tas nenozīmē, ka zinātne kopumā ir akceptējusi šo uzskatu. Un ne jau spītības vai konservatīvisma dēļ (jebkurš zinātnieks labprāt pieņemtu, ka viņam ir nemirstīga dvēsele-hologramma), bet gan dēļ pierādītajiem fizikas likumiem.

4) Dr.Robinam Kellijam nav pienācīgas kvalifikācijas, lai spriest par cilvēka apziņas darbību. Viņš ir ģimenes ārsts, kas aizrāvies ar alternatīvo jeb netradicionālo medicīnu, kā akupunktūra. Kellijs nav speciālists par cilvēka smadzeņu darbību, respektīvi, neirozinātnieks, nedz arī psihiatrs vai neirologs, ne arī psihologs. Tāpat diez vai ir pietiekoši kvalificēts, lai spriestu zinātniski par kvantu pasauli. Zināšanas viņš visdrīzāk pasmēlies no populārzinātniskām vai pseidozinātniskām grāmatām, tipa Talbota "Hologrāfiskais Visums".

Vārdu sakot hologrāfiskais cilvēks joprojām ir patīkams sapnis, ietērpts pseidozinātniskā terminoloģijā.




1 komentārs:

  1. For your education please watch http://www.worldsciencefestival.com/2011/09/full_program_a_thin_sheet_of_reality/

    AtbildētDzēst