svētdiena, 2015. gada 6. decembris

Arī tikumības mīti ir sapņu pārdevēju - reliģiski, politiski un ezotēriski motivētu cilvēku un organizāciju - produkcija










Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re: Baltica" ir veicis labu un vajadzīgu darbu sapņu pārdevēju mītu analīzē un to izcelsmes atmaskošanā. Labs darbs tāpēc, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji ir noticējuši dažādiem netikumības mītiem par to, ka seksa dēļ iespējams sabiedrības pagrimums un visu vērtību izjukšana. Tikumība tradicionāli tiek uzskatīta par sabiedrības harmoniskas attīstības pamatu, tāpēc izskatās loģiski, ka jebkura netikumība būtu jānovērš. Novēršanas līdzekļi var būt cenzūra skolās, masu mēdijos un jebkurās sabiedriskās vietās. Šī paša iemesla dēļ sabiedrībā viegli var rasties morāles un tikumības panika par dažu sociālo grupu it kā morālu degradāciju. Morālā panika parasti ir izteikti radikāla. Morālās panikas iespaidā dažādas politiskas un reliģiskas grupas ātri reaģē un cenšas to izmantot savās interesēs.  Šāda maldīga netikumības pārliecība rada risku, ka Latvijas iedzīvotāju informācijas ieguves brīvība tiks pakļauta nezinātniskai informācijas cenzūrai un tuvinās mūs Krievijas informācijas telpas cenzūrai un ideoloģiskai ietekmei. Šādas ideoloģijas uzskatos jebkura seksuāla izglītošana ir bīstama, jo neglābjami pastums cilvēku darīt tieši to, par ko tiek izskaidrots. Plaši izplatās mīti, ka seksuālā izglītošana sagrauj morāli, homoseksuālisti pārņēmuši Eiropas savienību, homoseksuālu laulību likums izjauks ģimenes un pēc tāda likuma pieņemšanas visi aplips ar homoseksuālu orientāciju, atmetīs heteroseksuālās ģimenes vērtības un pat pārstās vairoties. Tas pats attiecas uz pedofīlu panikas ekspluatāciju sapņu pārdevēju aprindās. Informācija par seksualitāti ir bīstama, saka šie sazvērestības teoriju sapņu pārdevēji. Realitāte tiek izmainīta un lasītājiem pasniegtas nepatiesas un absurdas ziņas. Par cik mūsu sugu var saukt par 'homo ticīgais', nav tādas informācijas, kurai nenoticēs kaut daļa sabiedrības. Pat labi izglītoti sabiedrības pārstāvji, tai skaitā ārsti, notic sazvērestības teorijām bez jebkādas faktu pārbaudes. Statistika saka, ka viegli suģestējami, hipnotabli un placebo reaktori ir viena trešā daļa no populācijas jebkurā valstī. Blogs SP aicina griezties pie kritiskās domāšanas:

Infografika. «Re: Baltica» pēta: Kā rodas un izplatās tikumības aizstāvju mīti



4 komentāri:

  1. Vienīgi varētu piebilst, ka 1) kritiskā domāšana nevar iztikt bez loģiskās domāšanas, bez loģikas - diemžēl tieši to skolās vairs nemāca, līdz ar to it kā 'kritiskā domāšana, aprobežojas tikai ar klišejiskiem šabloniem argumentācijā, 2) uztraukums par tikumību var izrādīties pamatots, ja to balstām uz reāliem skaitļiem statistiku, nevis uz mītiem vai ideoloģiskām konstrukcijām, 3) vēsture liecina, ka tikumība, vitalitāte un demogrāfiskā situācija uzrada zināmu saistību un pat korelāciju. Puritāniskās sabiedrībās demogrāfiskie rādītāji ir labāki. Piemēram, 19. gs. Anglija uzrādīja labus rezultātus ne tikai demogrāfijā, bet arī modernizācijas un industrializācijas jomā, vienlaikus saglabājot un padziļinot tradicionālos puritāniskās tikumības standartus līdz visai pārspīlētiem augstumiem, bet rezultāti visumā bija iespaidīgi. Tolaik Lielbritānija bija pasaules ietekmīgākā un varenākā valsts.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Puritāniskajā Anglijā karalienes Viktorijas laikā Londonā bija vislielākais prostitūtu skaits. Tā bija liekulīgi tikumiska sabiedrība, kurā tika sludinātas vienas vērtības, bet daudzi slepus piekopa citas. Manuprāt uz kaut ko tādu nevajadzētu tiekties.

      Dzēst
  2. " Labs darbs tāpēc, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji ir noticējuši dažādiem netikumības mītiem par to, ka seksa dēļ iespējams sabiedrības pagrimums un visu vērtību izjukšana. " Pirmkārt, pētījums ( ja I. Sprinģes & Co sacerējumu par tādu var nosaukt) ir tendenciozs - taja vienā katlā tiek sabērta asociācija " Ģimene" un tādas organizācijas kā " Dzimta" un " Mūsu bērni," no kurām asociācija kategoriski norobežojas. Tālāk, citējot it kā J. Korņetovas teikto, " Ģimene" tiek apmelota, par norobežošanās iemeslu nor'adot" runāšanu krievu valodā," nevis patieso - " Dzimtas " saistību ar Krieviju.
    " Šādas ideoloģijas uzskatos jebkura seksuāla izglītošana ir bīstama, jo neglābjami pastums cilvēku darīt tieši to, par ko tiek izskaidrots." Kārtējie meli. Bērni ir jāizglīto arī par šiem jautājumiem un tas nav bīstami. Tad jau var aizliegt Krimināllikuma lasīšanu - tā taču neizbēgami pamudinās zagt un ņemt kukuļus! Iebildums ir pret nekontrolētu, bezatbildīgu seksu - un dr. Utinānam taču arī ir zināms, kā tas var beigties. Un tas, ka tiek veicināta laulība neaizliedz neprecētiem cilvēkiem stāties dzimumattiecībās - tikai tad viņiem iur jārēķinās ar sekām un jāspēj uzņemties atbildība. Starp citu, abortu aizstāvju organizācijas " International Planned Parenthood Federation" ( "IPPF") pārstāvji jau 1971. gada janvārī abortiem veltītā konferencē Losandželosā izteicās, ka abortu veicināšānas vārdā ir jāpropagandē gadījuma dzimumsakari. Nav brīnums, ka IPPF Latvijas filiāle - "Papardes zieds" - aktīvi iestājas pret visiem likuma grozījumiem, gan izglītibas, gan Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā.

    AtbildētDzēst
  3. Par I. Spriņģes " pētījumu" skat. arī http://www.draugiem.lv/dienasdzivibai/news/?p=13859261 .

    AtbildētDzēst