svētdiena, 2012. gada 7. oktobris

Gobekli Tepe - senākais sapņu pārdevēju celtniecības projekts

Ir zināms, ka pirmā cilvēka profesija bija nevis prostitūta vai mednieks, bet gan šamanis. Šamanis - arhaisko mednieku sabiedrību priesteris faktiski dzīvoja uz cilts rēķina, jo veica dažādus pakalpojumus. Parasts pakalpojums bija primitīvas medicīniskas palīdzības sniegšana, bet galvenais pakalpojums - psihiskās un garīgās palīdzības sniegšana un pirmatnējās cilts ideologa lomas pildīšana. Šamanis izmantoja izmainītās apziņas stāvokļus un halucinogēnus preparātus, lai izraisītu neparastas fantāzijas un uztveres māņus. Vārdu sakot šamanis bija pirmais sapņu pārdevējs. Kopā ar senākais reliģijas - senču kulta (Veneration of the dead) un animisma aizsākumiem šamanismu var datēt vismaz līdz pat 70 000 gadu atpakaļ.

Taču sapņu pārdevēju kulta celtnes ir cita lieta un radās salīdzinoši nesenāk. Līdz šim domāja, ka tempļi radās tikai ar zemkopības uzplaukumu, kad cilvēki bija spiesti sadzīvot daudz lielākās kopienās nekā primitīvā cilts. Tomēr jauni arheoloģiski atradumi Turcijas teritorijā rāda, ka tempļi radās vēl mednieku sabiedrībā.

Gobekli Tepe ir patreiz senākais atraistais cilvēces reliģiskais templis. Uzcelts neolīta laikmetā pirms aptuveni 12 000 gadiem. Nupat National Geographic parādīja plašāku dokumentālo filmu par šo senās cilvēces brīnumu. Izveota arī interneta mājaslapa http://gobeklitepe.info/.

Internetā patreiz var atrast arī video par šo interesanto senāko laiku celtni:
YouTube filma Gobeki Tepe.
BBC dokumentālā filma.
National Geographic filma.
Mūsdienu sapņu pārdevēju filma, ka Gobekli Tepe radīja citplanētieši.

Pārsteidzoši, cik cilvēki jau pirmatnējās kopienas sabiedrībā apvienojās zem kopējiem sapņiem un bija gatavi strādāt melnās miesās dažādu sapņu figūru un celtņu materializēšanā un iemūžināšanā. Desmitiem tonnu smagi akmens bluķi tika apstrādāti un pārvietoti uz kulta vietu, lai sekmētu reliģiskas sajūtas, iztēli un vīzijas. Kulta celtņu daudzums un apjoms norāda uz ievērojamu priesteru-sapņu pārdevēju skaitu, kas visus šos tempļus apkalpoja. Tas ir 12 tūkstošus gadu sens periods, kad arhaiskais šamanis ieguva jaunu profesiju - priesteris.

Turpmākajos gadu tūkstošos tradīcija turpinās - visas augstākās un sarežģītākās celtnes līdz pat 19.gs.ir nevis cilvēku un tautas labklājībai, bet gan pārdabisko sapņu personāžu slavināšanai. Tas viss sagādā vissiltākos dzīves apstākļus un politisko varu pašiem sapņu pārdevējiem nevis dieviem.

  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru