ceturtdiena, 2012. gada 4. oktobris

Diena, kad Rūta bija Rihards, jeb Tauriņa efekts tepat Latvijā

Bloga SP ziņā "Vai eksistē Tauriņa efekts?" jau tika aprakstīts, ka "Tauriņa efekts" apzīmē ideju par ķēdes reakciju, kurā kāds niecīgs notikums vienā zemeslodes pusē (kā tauriņa spārnu vēziens) var izraisīt spēcīgas reakcijas, piemēram, viesuļvētru vai karu, citā zemeslodes pusē. Tas iespējams tikai tad, kad saskaramies ar sapņu pārdevēju darbību. Piemēram, pravieti Muhamedu atgādinoša bildīte var sacelt musulmaņu nemierus visā pasaulē. Blogs arī rakstīja, ka uz planētas Zeme tā nekad nebūs miera. Tauriņa efekts mūsu sapņu pasaulē vēl izpaudīsies ne reizi vien.Un ilgi nebija jāgaida. Tikai nemaz negaidīju, ka tas notiks tepat Latvijā, bērnudārzos ierosinātās diskusijās par kādu bērnu grāmatiņu:

Diena.lv ziņo: Pēc skandalozās bērnu grāmatiņas prezentācijas bērnudārza audzinātājai uzbrucis mācītājs. 


" Bitīte bija vienīgais bērnudārzs, kurā pilotprojektā mācībās tika izmēģināta grāmata Diena, kad Kārlis bija Karlīne un Diena, kad Rūta bija Rihards. Kaut sabiedrībā šī bērnu grāmatiņa sacēla pamatīgu ažiotāžu (lasi - tauriņa spārna saceltu vētru (A.U.)), tās reālā ietekme uz mācību procesu esot pavisam niecīga.

Grāmatiņa, kuru tās kritiķi no dažādām konservatīvām organizācijām pasludināja par «bērna tiesības uz savu tradicionālo un garīgajās vērtībās skaidri balstīto identitāti» graujošu, gan nekādu revolūciju Bitītē nav ienesusi. Patiesībā pilotprojekts bijis tikai viena nodarbība vienā bērnudārza grupiņā, kas turklāt uzfilmēta. «Audzinātāja izlasīja grāmatiņu, pēc tam visi bērni piedalījās rotaļās ar celtniecības klucīšiem, bet pēc tam auklēja lelles. Viņi savā interpretācijā izspēlēja šīs lomas,» stāsta bērnudārza vadītāja.
Viņai to skaidrot nākas, jo pati grupiņas audzinātāja uz tikšanos ar presi tā arī nav bijusi pierunājama - psiholoģiskā trauma no grāmatas prezentācijas pasākuma vēl esot pārāk svaiga. «Protestētāji jebkuru teikumu iztulkoja pa savam, kā viņu samaitātā fantāzija to saskata. Beigās vēl mācītājs skrēja klāt audzinātājai un rāva nost krustiņu, kliedzot - kā tu vari ticēt Dievam un nodarboties ar šīm lietām! Braucot prom, likās, ka nu jau bezmaz vai zeme ir sabrukusi,» viņa atminas" - tā raksta Diena.

Bloga SP viedoklis.

Maza nieka grāmatele bērniem "Diena, ka Rūta bija Rihards" (tauriņa spārnu vēziens) ierosina cilvēkus uzvesties irracionāli agresīvi, pārkāpt savas reliģijas baušļus (saka pagriezt otru vaigu, sludināt dieva mīlestību). Savu sapņu aizstāvēšanai arī mācītāja draudze uzsāk vētras organizēšanu. Sākumā tika pieprasīta ministres demisija, tagad ar citiem draudiem tiks vajāti parastie cilvēki. Nu ko, varbūt vēl ieviesīsim grāmatu dedzināšanu Doma laukumā un to cilvēku nomētāšanu ar akmeņiem, kas nesadala mūsu sapņus?!

Blogs SP uzdod jautājumu sapņu pārdevējam-mācītājam - kā jūs zināt, ka Dievs, kas, ja tāds ir un pārrauga, iespējams, miljardiem civilizāciju, tā uztrauksies par kādu grāmatiņu kādā neizmērojami mazā civilizācijas nostūrī? Kāpēc ir jājauc savas domas ar Dieva domām? (To parasti dara visi reliģiozo sapņu pārdevēji, lai gan citā teikumā uzsver, ka dieva domas cilvēkam ir neizdibināmas un neizzināmas).
Protams, gribas dzīvot sapnī, ka dieva domas ir apgūtas un mācītājs-Dievs ir kā viena persona. Taču īstenība ir tāda, ka mācītāji "dieva domāšanu" var apgūt tikai teoloģijas fakultātē un diskusijās ar līdzīgi domājošiem kolēģiem. Bez tam, jāšaubās, vai LU Teoloģijas fakultātē māca raut nost krustiņus konfliktsituācijās par teoloģiskiem jautājumiem (nu būtu interesanti uzzināt, ja kāds tā būtu mācījis). Mācītājs pat aizmirsa, ka valsts (skolas un bērnudārzi) un baznīca ir atdalītas. Tātad no kurienes tas??

Bloga SP jautājums: Cik attaisnota ir mācītāja pārliecība, ka viņu nevar apmuļķot tas pats Sātans, kura eksistencei viņš, starp citu, tic?
Ja izejam no kristietiskās pasaules uztveres, sanāk, ka uz šādu agresiju kāds pamudināja. Tikai kas? Tiešām Dievs? Vai tomēr Sātans? Nē, ... Iekšējā balss? Iluzorā intuīcija?
Agresijas pamudinātais mācītājs ar varu norāva kristiešu krustiņu no audzinātājas un panāca ... hmm .. ko īsti? Varbūt uz pasaules par vienu kristieti nu ir mazāk. Un lokāla vētra sacēlās gan. Kas ieguva?




Protams, ka sapņa sižets, kas izveidoja Tauriņa efektu, ir citāds. Saskaroties ar bērnu grāmatiņu, mācītājs, kurš iztēlojas saprotam Dieva nolūkus, sajūt apdraudējumu un dusmas, kuras, viņaprāt, analogas Dieva dusmām pret šo pašu grāmatiņu. Savā neapstrīdamajā pārliecībā viņš emocionāli uzkurina draudzi. Draudzes sapnis ir tāds, ka mācītājs noteikti ir Dieva domu paudējs. Tas ir neapstrīdami! Turpretim grāmatiņas izveidotāji šai sapnī drīzāk ir sātana maldināti. Tātad visa bardzība un naids ir attaisnoti. Sākas nemieri, jo "jāglābj" bērni. Protams versija, ka mācītāju arī varēja maldināt sātans, nepastāv. Tā nevar būt tāpēc ka nevar. Tauriņa efekts sākas iztēlē un noved pie naida uzplūdiem uzvedībā.

Līdzīgās ziņas: "Vai eksistē Tauriņa efekts?"

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru