pirmdiena, 2012. gada 1. oktobris

Vai ir iespējams Tauriņa efekts?

Runā, ka "Tauriņa efekts" apzīmē ideju par ķēdes reakciju, kurā kāds niecīgs notikums vienā zemeslodes pusē (kā tauriņa spārnu vēziens) var izraisīt spēcīgas reakcijas, piemēram, viesuļvētru vai karu, citā zemeslodes pusē. Ideja par cēlonību izteikta arī tāda paša nosaukuma filmā "Tauriņa efekts" un fantastikas grāmatās.
26. septembrī SceptiCafe man uzdeva jautājumu: "Vai ir iespējams Tauriņa efekts?" Patiešām, vai kas tāds var notikt reālajā pasaulē?

Sākumā es atbildēju, ka īsti tauriņa efekts nav iespējams, jo visiem notikumiem pamatā ir multicēloņi, kurus mēs nevaram reducēt uz vienu notikumu. Piemēram, katram karam ir daudzi cēloņi, bez kuriem var vēcināties cik grib, nekas nenotiks.
Taču vēlāk padomāju, ka sapņu pārdevēju veidotajā pasaulē uz mūsu planētas Zeme tauriņa efekts ir iespējams un jau daudzas reizes bijis! Tauriņa efektu var izdalīt kā liela notikuma provocējošo faktoru.

Iedomāsimies tādu situāciju: kāds cilvēks galvā iedomājas bildīti (sākotnējais mazais notikums). Šo iztēles bildīti viņš uzzīmē. Pēc nedēļas bildīte pa visu pasauli ierosina asiņainas kaujas, slepkavības, demolēšanas.
Vai tā var būt?

Daudzi, es domāju, saprata, par ko iet runa.

Pārējiem varu ieviest skaidrību ieliekot vēl dažus iztrūkstošos notikumu ķēdes posmus - pēc tā, kad cilvēks uzzīmēja bildīti un nolika to uz rakstāmgalda, istabā ienāca cits cilvēks - viņa brālis, kurš bildi aiznesa uz izdevniecību. Nākamajā dienā bildīte tika publicēta daudztirāžas avīzē. pēc trim dienām  pa visu pasauli sākās asiņainas kaujas, slepkavības un demolēšanas.

Tagad es domāju, ka gandrīz visi saprata, par ko iet runa...

Protams, ka bildīte atgādināja pravieti Muhamedu kompromitējošā pozā.  Turpinājumā dusmu vētras, vardarbība, nežēlīgi nomocīti cilvēki, sagrautas mājas, aizdedzināti veikali, interneta aizliegumi valstīs, utt. Tā ir lielo notikumu ķēde. Nieka simboliska bildīte var ierosināt daudzu cilvēku nāves, sagrautus namus un pārmaiņas likumdošanā. Bildīte pat neierosina gaisa strāvas kā tauriņa spārns. Bildīte ir tikai abstrakts simbols. Un tomēr sekas var būt graujošas. Kas tāds var notikt tikai sapņu tirgotāju un pircēju planētā. Planētā, kurā mēs visi dzīvojam.


Līdzīgs gadījums citā valstī. Kādai meiteņu rokgrupai ienāca prātā doma padziedāt baznīcā. Notikuma beigas zināmas. Ticīgo sašutums, ieskaitot tiesu un valsts vadītājus bija neizmērojams. Diskusijas visā pasaulē.. Vainīgajām cietumsods. Sapņu pasaulē tas saucas, ka tika "aizskartas cilvēku reliģiskās jūtas". (Par līdzīgu situāciju pie mums lasi ziņā "Tauriņa efekts tepat Latvijā".)

Kāpēc nedrīkst aizskart vissvētākās jūtas? Ko nozīmē "aizskart"? Ticīgie sakralizē vismurgainākās un slepkavnieciskākās koncepcijas, taču šīs "partijas" dalībnieku jūtas "aizskart" nedrīkst.

Runā, ka pasaule bez reliģijas būtu briesmīgi nežēlīga. Uzdodam jautājumu: vai var tikt aizskartas skeptiķu, agnostiķu vai ateistu jūtas ar līdzīgu iznākumu?

White bearded head of Darwin with the body of a crouching ape.Man grūti iedomāties, ka tiktu nogalināti cilvēki, ja kāds uzzīmētu Čārlza Darvina vai Ričarda Doukinza karikatūru. Faktiski tā jau daudzas reizes noticis (skat. attēlu Darvins kā pērtiķis). Neatradu nekādas ziņas par plašiem nemieriem šai sakarā. Grūti iedomātos, ka kāds kādam kaut vai sistu, ja tiktu apgāzts vai apčurāts Darvina piemineklis.

Kāpēc tik nevienāda attieksme?

Patiesība visu spēj izturēt. Taču sapņu pārdevējiem ir jāaizstāv sava iluzorā pasaule. "Svēto jūtu aizskaršana" dziļākā būtībā nozīmē, ka sapņu pārdevējiem un sapņu pircējiem, mītiskās domāšanas piekritējiem norāda uz viņu sapņu pasaules nerealitāti. Sapņu pārdevēji-priesteri nekad to nepieļaus. Tas aktivē paniskas bailes no mīta sajaukšanas un mežonīgu naidu. Uz planētas Zeme tā nekad nebūs miera. Tauriņa efekts mūsu sapņu pasaulē vēl izpaudīsies ne reizi vien. Arī Latvijā.



2 komentāri:

  1. "Patiesība visu spēj izturēt. Taču sapņu pārdevējiem ir jāaizstāv sava iluzorā pasaule." Labākie. Vārdi. Ever.

    AtbildētDzēst
  2. Protams, ka sarežgītā sistēmā, kas sastāv n (dafigā) daļiņām, viena notikuma analizēšanai būs nepieciešami m(arī dafigā) iepriekšējo daļiņu
    stāvokļi (lasīt - pieminētie multicēloņi), bet Tauriņa efekta ideja ir, ka dinamisko sistēmu analīzē šķietami vienādu scenāriju izmaina pat milzīgā apjomā maza,
    maza, mazītiņa izmaiņa sākuma nosacījumos, ko tad reducē uz tauriņa spārnu vēzienu jeb kaut ko nenozīmīgu, bet tomēr nozīmīgu. Prāta mežģis. Šis ir tāds fiziķa komentārs par tēmu.

    AtbildētDzēst