trešdiena, 2012. gada 4. jūlijs

Sapņu pārdevēju ietekme ASV skolās

Cilvēku viņa smadzenes ir apgādājušas ar neierobežotām radošās domāšanas un iztēles spējām. Turklāt daudziem cilvēkiem iztēle sasniedz vīziju un pat halucināciju līmeni. Iztēle ir ļoti palīdzējusi dzīvniekam homu sapiens pacelties pāri citu dzīvnieku sugām. Radošā iztēle ir ļoti noderīga. Tomēr cilvēki ir izrādījuši apbrīnojamu nevēlēšanos atdalīt iztēles fantāzijas no realitātes. Savas attīstības gaitā cilvēce ir producējusi milzum daudz mītu, reliģiju, pseidozinātnisku teoriju.
Protams, ir mēģinājumi atdalīt to, kas ir īsts, kas fantāzija. Cilvēce radījusi arī ārkārtīgi daudzas zinātnes nozares. Izglītība māca zinātnes pamatprincipus - kā pārbaudīt, vai iegūtie dati ir īsti, jeb tikai cilvēcisko fantāziju produkts.

ASV atrodas starp attīstītām lielvalstīm ekonomiskā, zinātnes un izglītības ziņā. Tomēr sapņu pārdevēju klātbūtne šajā valstī ir lielāka nekā citās attīstītās un sekulārās Rietumu demokrātijas valstīs. Portāls "KasJauns.lv" publicēja ziņu "ASV skolā māca, ka Lohnesas briesmonis ir īsts". Tajā, cita starpā, rakstīts: ""Vai mūsdienās sastopami dinozauri?" bioloģijas mācību grāmatā "Biology 1099" lasāmo pārpublicējis Skotijas laikraksts "Herald". "Zinātnieki kļūst arvien pārliecinātāki par to pastāvēšanu. Vai kādreiz esi dzirdējis par Lohnesas briesmoni Skotijā? Nesija ierakstīta no nelielas zemūdenes, tā fotografēta un sastopama aculiecinieku stāstos. Šķiet, ka Nesija ir pleziozaurs." 
Rudenī vairāki tūkstoši ASV bērnu saņems valsts finansējumu, lai varētu apmeklēt privātās skolas, no kurām dažas ir reliģiskas. Pateicoties Luiziānas gubernatoram Bobijam Džindalam, štata privātās izglītības iestādes, tostarp nelielas reliģiskās skolas, saņems vairāku miljonu dolāru finansējumu. To saņems arī skolas, kurās skolēni mācās no "Bībelē balstītām matemātikas grāmatām" un mācību līdzekļiem bioloģijā, kas noraida evolūcijas teoriju. 
Mūžības kristiešu akadēmijas direktore Mērija Karjere, kas agrāk bija mācītāja, norādīja, ka astotās klases skolēni mācās no kristiešu mācību grāmatām. Dabas zinību grāmatas sākumā paskaidrots, "ko Dievs radījis" katrā no sešām radīšanas dienām, taču tajā nav izskaidrota evolūcijas teorija. 
"Mēs cenšamies norobežoties no tām lietām, kas varētu mulsināt mūsu bērnus," norādīja direktore. ". Lūk, tātad realitāte mulsina bērnus. Bet varbūt samulsuši ir arī skolu direktori?



Sapņu kritiķu viedoklis.

Skatoties uz pasaulē spēcīgākās lielvalsts izglītības sistēmu, kurā tik stipri balstās uz dažādām sapņu teorijām, paliek bailes par to, kurā brīdī kāda prezidenta vai kongresmeņu sapņi nostrādās kādā destruktīvā vai pašdestruktīvā virzienā. Fantāzijas ļoti spēcīgi vada šīs lielvalsts iedzīvotāju prātus. Liekas, ka kritiska realitātes uztvere, zinātniska faktu pierādīšanas metodika nav tas, ko apmāca ASV skolās. Lai gan ASV zinātnieki ļoti cenšas pierādīt pretējo. Kā atkal publicēja tas pats portāls "KasJauns.lv", ir nepieciešami speciāli paziņojumi par dažādu sapņu tēlu nerealitāti. Izrādās ASV iedzīvotājiem skaļā balsī ik pa brīdim ir jāziņu, ka neeksistē nāriņas - (ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija (NOAA) publicējusi oficiālu paziņojumu, kurā noliedz nāriņu pastāvēšanu), vai vēl kādi citi pasaku tēli (Jūnijā ASV Slimību kontroles centrs (CDC) izdeva paziņojumu, kurā noraidīja zombiju eksistenci) un NOAA jau vairākkārt kliedējusi ar jūru saistītus mītus. Tā rakstījusi par mītisko nogrimušo salu Atlantīdu, ko daudzi saredzēja kļūdainos "Google Earth" uzņēmumos, un Bermudu trijstūri.. " 


Kaut kā nav manīta tāda jezga ap zinātnisko Darvina teoriju Eiropas skolās un oficiāli Eiropas valstisku iestāžu paziņojumi par citu mītisku personāžu neeksistenci. Bet varbūt es kļūdos? Vai arī Latvijā būtu nepieciešami oficiāli paziņojumi, ka neeksistē nāras, zombiji, velni, drakoni un ka citplanētieši nenolaupa iedzīvotājus? 


Domājams, ka pie šādiem oficiāliem paziņojumiem, kuri zinātniski noliegtu fantastiskus objektus ar materiāliem ķermeņiem, iedzīvotāji arī noticētu. Pie oficiāliem zinātnieku paziņojumiem, kas ietvertu saprātīgas nemateriālas būnes (spoki, gari, veļi, dvēseles, auras, torsiona lauki, bioenerģētiski lauki), iedzīvotāju vairums nenoticētu gan ASV, gan attīstītajās Eiropas valstīs, gan arī Latvijā. Viņpasaules nemateriāli personāži ir kaut kas pārāk dzīvs un nepieciešams cilvēka labsajūtai, lai no tā atteiktos, pat ja tas maksātu cilvēka kā saprātīgas un racionālas būtnes reputāciju. Tāda ir cilvēka daba. Izteiktas iztēles spējas nebūtu vēl nekas ļauns. Žēl tikai, ka šo iztēles spēju dēļ cilvēki, grupas un tautas iesaistas pat savstarpējos karos un pasaule arī turpmāk nebūs droša vieta.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru